Coacăzul negru (Ribes nigrum) este un arbust care se dezvoltă sub formă de tufe de 1 - 2 m înălțime. Fructele sunt grupate în ciorchini și sunt boabe zemoase sferice cu gust acrișor, de culoare închisă. Coacăzul negru crește în regiunile temperate boreale din Euroasia, din vest din Anglia, Franța, până spre est în Manciuria, limita de nord fiind Laponia, iar cea de sud, Armenia și Himalaya. Fructele lui, bogate în glucide, vitamina C si vitamine din complexul B, acizi grași, proteine și substanțe minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor) sunt folosite la prepararea de sucuri, siropuri, jeleuri sau marmeladă. Fructele au acțiune tonică generală, vitaminizantă, remineralizantă, fiind recomandate și în cazurile de surmenaj, în stările anemice, în cazurile de deficit de fier. Frunzele sunt utilizate în medicina naturistă ca diuretic, în afecțiuni cardiace, reumatism, gută.
Notă: planta în ghiveci.