Balconul este unul din locurile unde îți poți servi cafeaua de dimineață, sau să te relaxezi puțin, indiferent că locuiești la casă, ori în apartament. Într-un balcon însorit toată ziua, îți va fi puțin mai dificil de întreținut florile deoarece într-un volum redus de pământ, acestea se usucă mai repede sau pot să devină inestetice. Pentru a diminua această problemă, poți alege din cele 7 specii de flori de balcon care iubesc soarele. Dacă ești doar la capitolul de amenajare a balconului, caută florile preferate din categoria specială de flori de balcon și alege plantele care se potrivesc condițiilor tale.
Flori de balcon care iubesc soarele
Într-un balcon sau pe terasă, poți alege să plantezi florile preferate în jardiniere ori să optezi pentru plante mari, în ghivece individuale, ce vor aduce note exotice spațiului.
Mușcatele semicurgătoare
Clasicele mușcate rămân în topul celor mai ușor de îngrijit flori de balcon. Pelargonium peltatum se găsește într-o varietate cromatică din care poți găsi cu ușurință o nuanță pe placul tău.
Planta cerceluș
Fuchsia este potrivită pentru balcon atât ca plantă curgătoare cât și la ghiveci, pe picior. Are un aspect deosebit, elegant, rezistă variațiilor de lumină și umiditate, îngrijindu-se ușor.
Iasomia braziliană
Dipladenia, Mandevilla sau iasomia braziliană se bucură de apreciere în ultimii ani. Se folosește pentru a înlocui clasicele flori curgătoare de balcon, aducând note exotice. Se asemenea, nu ridică probleme de îngriijre.
Surfinia, un milion de clopoței
Calibrachoa este un hibrid al clasicelor petunii, mult mai rezistent în condiții de soare direct și secetă (pe perioade reduse). Popularitatea surfiniei se datorează creşterii foarte rapide dar şi a faptului că înfloresc continuu din mai până în octombrie.
Umbra nopții
Solanum rantonnetii este un arbust originar din Argentina şi Paraguay. Este o plantă decorativă pentru interior sau pentru exterior, pe parcursul verii. Înfloreşte pe tot parcursul anului, având flori de diverse culori.
Verbena
Verbena hybrida este o floare de grădină ce poate fi plantată și în ghivece pe terase și balcoane. Florile, cu nuanţe de roz, roşu, violet sau albastru, creează un decor atractiv de la începutul verii până in septembrie. Te poți bucura de o verbena curgătoare dacă este așezată într-un ghiveci suspendat.
Calistemon
Callistemon citrinus este o plantă de dimensiuni medii care contribuie la crearea unui mediteranean pe terasa de acasă. Pentru o dezvoltare armonioasă a plantei, pe timpul iernii este recomandat a se menține la aprox. 10 grade Celsius (niciodată mai puțin de 0-5 grade Celsius) și a se uda moderat.
Cele mai frumoase combinatii de plante și flori de balcon
Atunci când dorești să realizezi combinații între plantele și florile de balcon trebuie să ții cont de următoarele aspecte: dimensiunea spațiului disponibil și ritmul de creștere respectiv dimensiunea plantelor la maturitate, sensibilitatea față de lumină puternică/ umbră, precum și cerințele lor față de apă și nutrienți.
Atunci când vorbim de combinații de flori în aceeași jardinieră, ne oprim la specii cu flori mici, precum Verbena, Bidens ce pot fi combinate chiar și cu specii de ierburi ornamentale de talie mică (Festuca glauca).
Îngrijirea florilor de balcon care iubesc soarele
Plantarea florilor este recomandat să se facă în ghivece cu găuri pentru a permite drenajul apei şi a evita putrezirea rădăcinilor. De asemenea, ghiveciul trebuie să fie destul de încăpător pentru specia respectivă. Un volum suficient de pământ, va reţine apa pentru mai mult timp, reducând riscul ofilirii în zilele caniculare.
Udarea plantelor trebuie să aibă loc seara târziu sau dimineața devreme, pentru a evita opărirea. Evitaţi băltirea apei deoarece va duce la putrezirea rădăcinilor şi în final la moartea plantelor. Este de preferat să udați bine, de 2-3 ori pe săptămână, decât zilnic, cu o cantitate de apă insuficientă, care nu îmbibă tot solul. În zilele caniculare, petunia și surfinia se vor uda zilnic.
Lumina joacă un rol important pentru dezvoltarea florilor. Cu cât este mai intensă, cu atât înflorirea va fi mai abundentă. Mușcatele rezistă şi la umbră, dar vor avea flori mai puţine.
Pentru o înflorire abundentă pe toată perioada verii, până toamna târziu, este recomandată fertilizarea florilor o dată la două săptămâni. Poți folosi un îngrășământ pentru mușcate și plante de balcon, diluat în apa de udat.