Cătina albă ( Hippophae rhamnoides) are proprietăți medicinale cunoscute încă din Antichitate. Fructele conțin aproape toate vitaminele și minerale necesare corpului uman (conține de două ori mai multă vitamina C decât măcesul și de 10 ori mai mult decât citricele, vitaminele prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F; de asemenea, regăsim celuloză, betacaroten – într-un procent net superior celui din pulpa de morcov, microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu, uleiuri complexe, etc.), putând fi asemănat cu o întreagă farmacie. Fructul este folosit în diverse forme pentru a trata numerose afecțiuni cum ar fi: afecțiuni digestive ( diaree, infectii gastrointestinale, ulcere), boli circulatorii (arteroscleroză), anemii, boli de ficat (ciroză, hepatită), afecțiuni ginecologice, arsuri.
Fructele se recoltează începând cu luna august până la primul îngheț . Se pot păstra fie uscate fie congelate.
Pentru tratarea hepatitei epidermice (hepatita virală A), hepatitei cronice, urticariei, nevrozelor, alcoolismului sau reumatismului se prepară o infuzie astfel: 2 linguri fructe zdrobite, peste care se adaugă 500 ml apă clocotită, se acoperă și se lasă 30 de minute, apoi se strecoară și se bea fracționat în cursul unei zile.
Pentru tratarea cirozei hepatice, în forme incipiente, se prepară o infuzie din 2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml apă clocotită, se lasă acoperită 60 de minute, după care se strecoară și se bea fracționat în cursul unei zile.
Pentru tratarea arterosclerozei: 10 grame de fructe zdrobite se fierb 2-3 minute în 200 ml de apă, se strecoară, se îndulcește cu miere, se beau 2 căni pe zi.
Pentru tratarea anemiei preparați o infuzie din 1 linguriță fructe zdrobite în 200 ml apă clocotită, se lasă acoperită 30 de minute, se strecoară și se beau 2 căni pe zi, una înainte de culcare.
Uleiul extras din fructe se poate folosi cu succes în tratarea arsurilor, degerăturilor și este bun protector împotriva radiațiilor.
Goji (Lycium barbarum) – planta a cărei fructe de culoare roșu aprins sunt recunoscute ca având multe beneficii asupra sănătății, datorate compoziției sale: conține vitaminele A, E si C, 19 aminoacizi, 21 microelemente (printre care fier, magneziu, cupru, calciu, seleniu, fosfor şi germaniu – ultimul fiind un agent anticancerigen rar întâlnit în alimente), acizi grași esențiali.
Consumul de fructe goji consolidează sistemul imunitar, reduce tensiunea arterială, puternic antioxidant, scade nivelul de zahăr din sânge, îmbunătățește circulația sângelui, previne stările de vomă în primele trei lui ale sarcinii, protejează ochiul şi vederea, sporeşte fertilitatea.
Puteți consuma fructele proaspete, uscate, sub formă de ceai sau suc, adăugați-le la cereale sau în iaurt, folosiți-le în salate sau la decorarea deserturilor.