Iarna vine cu frig și nopți lungi iar adesea îți dorești să rămâi la căldură, sub o pătură și cu o cană de ceai fierbinte în mână. La fel se simt și plantele tale .
De altfel, o mulțime de plante în special cele perene de grădină, intră într-o perioadă de repaus în timpul iernii. Această perioadă reprezintă o stare temporară de inactivitate metabolică în care plantele fac minimul necesar, folosindu-și nutrienții stocați pentru a rămâne în viață și fără a se gândi la lucruri stresante, cum ar fi creșterea. De aceea, este important sa ști că în acest sezon plantele se întrețin puțin diferit.
Iată principalele lucruri de care trebuie să le ții cont la îngrijirea plantelor preferate de grădină pe timpul iernii.
Cunoașterea și sortarea plantelor
Fă un bilanț al plantelor existente. Poți deosebi plantele anuale de cele perene; anualele trăiesc doar pentru un sezon, astfel încât nu își vor mai reveni după iarnă. Florile anuale obișnuite includ mușcate, floarea-soarelui, gălbenele și zinnia, toate acestea putând fi pur și simplu scoase toamna și puse în compost .
De asemenea, introdu toate plantele tropicale în interior. Plantele precum palmierii și ferigile ar putea fi fericite afară în timpul verii, dar nu sunt suficient de rezistente pentru a supraviețui temperaturilor scăzute și zăpezii. Asigură-te că nu există dăunători înainte de a le duce în interior, altfel riști ca toate celelalte plante să primească dăunători. Eventual le poți face un duș și dacă e cazul, un tratament cu un insecticid-acaricid.
Tăierea
În ceea ce privește plantele perene pe care le lași afară, cel mai bine este să le tai înainte de iarnă. Poți tăia pomii fructiferi, arbuștii și vița de vie. Plantele cu flori de vară pot fi, de asemenea, tăiate la sfârșitul toamnei (crini, bujori, iriși, etc.).
Unele plante precum azaleele, forsiția și liliacul își formează mugurii de primăvară în toamnă, deci nu este recomandat să le tai decât primăvara pentru a le corecta forma, sau după înflorire.
Mulcirea
Pentru plantele sensibile la îngheț, este recomandat să aplici un strat de mulci din frunze sau fân pentru a menține rădăcinile protejate de îngheț.
Ia măsuri speciale de precauție pentru plantele din ghivece:
Plantele în ghiveci pot rămâne în aer liber în timpul iernii, dar prezintă un risc mai mare de înghețare a rădăcinilor, mai ales dacă sunt tinere. Pentru a le proteja, poți înfășura ghivecele într-un material izolant. Așează-le aproape de fundația casei. De asemenea, poți pune un strat de mulci peste ele pentru o protecție suplimentară.