Creștinii din întreaga lume au adoptat o tradiție germană, de a decora un arbore veșnic verde tăiat, pentru a marca Sărbătoarea Crăciunului. În mod tradițional, alegem coniferele: brazii, molizii, ienuperii, chiparoșii pe care îi achiziționăm adesea la ghiveci din dorința de a ne bucura de aceștia mai mulți ani la rând. De prea puține ori însă, știm că aceste conifere nu vor supraviețui în interiorul locuințelor noastre. Flower Time vă oferă câteva sfaturi practice pentru ca să vă bucurați mai mult timp de bradul la ghiveci.
Avantajele unui brad de Crăciun în ghiveci
Avantajele pe care le oferă un brad de Crăciun în ghiveci sunt multiple și țin în mare parte de sustenabilitate:
Bradul în ghiveci poate fi împodibit mai mulți ani
Udat cu o cantitate suficientă de apă și păstrat departe de sursa de căldură, bradul ce Crăciun la ghiveci poate să supraviețuiască fără probleme.
Bradul în ghiveci poate fi plantat în grădină
Bradul în ghiveci poate fi plantat în grădină, sau îl poți dona cuiva drag care are o grădină.
Un brad de Crăciun în ghiveci menține casa curată
Brazii de Crăciun tăiați își perd acele datorită căldurii și a aerului uscat. Pentru bradul la ghiveci acest lucru nu se întâmplă.
Salvezi un brad care a crescut mulți ani
Cultivați cel mai des în plantații specializate, brazii sau molizii au nevoie de aproximativ 8 până la 10 ani pentru a crește până la dimensiunea medie de 180 – 200 cm.
Cum să îngrijeși bradul în ghiveci după Crăciun
Alegerea unui brad de Crăciun în ghiveci în locul unuia tăiat, nu numai că va salva un brad de la tăiere, dar îți poate oferi și un arbore ornamental minunat, veșnic verde pentru curtea sau grădina ta. Deși acest tip de brad necesită puțin mai multă îngrijire decât unul tăiat sau artificial, beneficiile merită din plin.
Amplasarea bradului în ghiveci
Ideal este să amplasați bradul într-o încăpere răcoroasă, ferit de căldură directă și de aer uscat.
Udarea bradului
Udați bradul zilnic, cu o cantitate moderată de apă și după 30 de minute îndepărtați excesul de apă care s-a scurs în farfuria ghiveciului. Pulverizați și pe coroană pentru a spori umiditatea aerului. Aerisiți cât mai des posibil.
Despodibirea și aclimatizarea bradului pentru exterior
Este important să țineți bradul în interior maximum două săptămâni. Coniferele, fiind plante de exterior suportă cu greu temperaturile ridicate și aerul uscat al încăperii pe timpul iernii.
După ce despodobiți bradul, țineți-l într-o încăpere timp de 2-3 zile la o temperatură mai scăzută, dar ferit de îngheț (în garaj sau balcon închis). Înainte de a fi scos direct afară, bradul are nevoie de aclimatizare pentru a nu suferi un șoc termic.
Plantarea bradului în grădină
Bradul poate fi plantat în grădină imediat după această perioadă doar dacă solul nu este înghețat. În caz contrar, se va urmări perioada optimă, dar nu mai tarziu de luna martie. Ideal este să planificați plantarea bradului dinainte, să pregătiți o groapă cucircumferința de două ori mai mare decât a ghiveciului în care se găsește bradul. În imediata apropiere a rădăcinilor se va completa și cu 50% nisip pentru a favoriza drenajul. Este important ca stratul de la suprafață să fie pământ.
Până în momentul plantării, bradul poate fi menținut în curte cu ghiveciul protejat, pentru ca rădăcinile să fie ferite de îngheț. În acest scop, puteți folosi folie de geotextil sau folie de plastic.
Dacă nu dispuneți de o grădină pentru plantarea bradului, asigurați-i un ghiveci/ container cu un volum mai mare de pământ, chiar dublu față de cel inițial. Este indicat să folosiți un substrat special pentru conifere. Așezați vasul într-o zonă cu expoziție nordică și udați frecvent, însă doar în momentul în care solul s-a uscat la suprafață, evitând stagnarea apei care va produce putrezirea rădăcinilor.
Aplicarea îngrășămintelor
În luna aprilie, administrați un îngrășământ pentru conifere la nivelul solului, care se va absorbi în timp.