Schimbarea ghiveciului (sau transvazarea) plantelor de interior pare o sarcina complicata? Venim in ajutorul vostru cu cateva sfaturi utile! Pentru a evita stresarea plantelor, este important ca transvazarea sa fie efectuata corect si la momentul potrivit, fie ca doriti sa inlocuiti ghiveciul pentru buna dezvoltare a plantei, sau ca simtiti nevoia unei schimbari in decor.
Iata care sunt semnele pe care plantele vi le ofera atunci cand au nevoie de un ghiveci mai mare:
- radacinile ies prin gaurile de scurgere ale ghiveciului;
- planta este prea mare in comparatie cu ghiveciul in care este plantata (cu unele exceptii);
- au trecut mai multi ani de cand a fost replantata. Transvazarea este recomandat sa se faca anual sau, in functie de specie si de dimensiunea plantei, la 2-3 ani;
- varfurile frunzelor incep sa se se usuce (in special la plantele decorative prin frunze). Insa, uscarea varfurilor furnzelor este cauzata in principal de aerul prea uscat din încaperi. Daca asigurati pulverizarea periodica a frunzelor iar acestea se usuca in continuare, este cazul sa schimbati ghiveciul. Acesta este un semn ca ghiveciul este mult prea mic si planta nu are suficienti nutrienti in sol.
Cum alegeti noul ghiveci?
– puteti opta pentru ghivece din ceramica sau din plastic. Ghivecele din ceramica sunt mai indicate deoarece permit schimbul de oxigen cu exteriorul;
– ghivecele trebuie sa fie prevazute cu gauri de scurgere, conditie obligatorie;
– inaltimea ghiveciului, trebuie sa fie mai mare cu 2 – 3 cm decat precedentul iar la ghivecele mai mari de 10 litri, mai mare cu 4 – 6 cm decat precedentul.
Care sunt materialele necesare pentru plantare?
- ghiveci si tava pentru scurgerea apei/ masca de ghiveci (optional);
- granule de argila sau pietris;
- solul sau substratul pentru completare;
- lingura pentru plantat;
- manusi de gradinarit, daca doriti sa evitati murdarirea mainilor;
- foarfeca sau cutit ascutit, pentru a elimina radacinile care sunt in exces (unde e cazul) ;
- stropitoare sau cana pentru udare.
Transvazarea pas cu pas:
– scoateti planta cu atentie din ghiveci, pentru a evita ruperea radacinilor pe cat posibil. Presati cu degetele ghivecul de jur imprejur (daca acesta este e plastic) pentru a facilita dezlipirea radacinilor de peretii vasului, sau ajutat-va folosind un cutit.
- verificati solul si radacinile plantei. In cazul in care solul este putred sau mucegait, indepartati-l. Pentru radacinile bine infasurate, folositi degetele sau un cutit ascutit pentru a le desparti sau a le taia usor (maxim 25 % din radacini). Radacinile se vor extinde cu usurinta si ajuta la cresterea mai rapida a plantelor. Indepartati radacinile putrezite (unde e cazul).
- la baza noului ghiveci adaugati un strat de granule de argila sau pietris (1 – 1,5 cm). Aceste materiale au rol de drenaj si de a evita putrezirea radacinilor.
- adaugati o cantitate mica de sol peste granulele de argila.
- pozitionati planta in centrul ghiveciului, cat mai drept.
- adaugati solul jurului plantei treptat și apasati cu degetele pana devine stabil.
Pastrati o distanta de minim 1 cm pana la partea superioara a ghiveciului pentru a lăsa loc apei de udat.
- udati plantei pana in momentul in care apa curge prin gaurile ghiveciului. Dupa tasarea solului se completeaza cu putin substrat (unde e cazul). Udarea rapida are rolul de a stabiliza solul.
Plantele dupa transvazare sunt mult mai sensibile la lumina. O saptamana nu se expun in lumina puternica. Nu se administreaza ingrasamant timp de 3 sau 4 saptamani daca radacinile au fost ranite. Dacă planta este viguroasa si radacinile au ramas intacte, este recomandat sa administrati un ingrasamant cu eliberare lenta specific tipului de plante. Plantele au nevoie de trei sau patru saptamani pentru a se reface la radacini.
Plantele decorative doar prin frunze se pot transvaza in orice perioada a anului. Plantele decorative prin flori se schimba in momentul in care nu au flori sau boboci. Totuși, recomandarea noastra este ca sa efectuati aceasta operatiune in perioada martie-aprilie sau septembrie-octombrie.
Nu este recomandata utilizarea ghivecelor vechi deoarece pe suprafata lor raman resturi de pamant cu microorganisme care pot provoaca boli la plante si daunatori sau ouale acestora. Dacă totusi doriti sa reutilizati vechi ghivece, va recomandam sa le dezinfectati, folosind un dezinfectant pe baza de clor si sa le limpeziti foarte bine.
Pentru a-ti usura munca, ai posibilitatea de a comanda pamantul necesar transvazarii si ghivecele potrivite de pe site-ul nostru din categoria Accesorii, cu livrare la domiciliu in cel mai scurt timp, oriunde in Romania.
Sursa foto: https://www.pexels.com/