Plantele pe care le achiziționăm în mod frecvent sunt produse și crescute până la un anumit stadiu în sere, unde sunt controlate foarte strict din punctul de vedere al parametrilor de cultură. Pentru a evita stresarea plantei, se recomandă transvazarea, la scurt timp după ce i s-a schimbat mediul (din magazin, acasă). Ca toate ființele vii, plantele au mare nevoie de energie pentru a se dezvolta. Tocmai de aceea, mineralele joacă un rol esențial în asigurarea hranei fiecărei plante. Absorbite din sol prin rădăcinile ramificate, devin substanțe organice sub acțiunea luminii. Ele nu pot absorbi niciun element sub stare organiză sau solidă. Așadar, solul plantelor trebuie să conțină o cantitate de apă bogată în microorganisme capabile să degradeze materiile organice.
Se recomandă utilizarea la plantare și transplantare a unui pământ suficient de bogat în elemente nutritive, dar și a unui fertilizant, periodic, de-a lungul evoluției plantei. Aportul regulat de îngrășăminte este recomandat în stadiul de creștere activă a plantei (din martie până în septembrie). Plantele funcționează după un sistem foarte bine organizat, deci o fertilizare corectă impune respectarea câtorva reguli:
-
Îngrășămintele se administrează numai plantelor sănătoase cu o foarte bună înrădăcinare. Plantelor bolnave nu se administrează fertilizant până nu se identifică precis cauza îmbolnăvirii lor și eliminarea ei.
-
În perioada de repaus nu se aplică îngrășăminte.
-
La plantele tinere se recomandă administrarea unei cantități mai mici de îngrășământ decât la cele din stadiul adult.
-
Pământul din ghiveci trebuie să fie umed în momentul fertilizării, tocmai pentru a se absorbi cât mai eficient. Fertilizarea aplicată solului uscat poate genera arderea rădăcinilor și, implicit, pierderea plantei.
-
În funcție de vigoarea plantei, ritmul de creștere și mediul înconjurător se stabilește frecvența fertilizării. Aceasta poate fi săptămânală sau chenzinală. Se recomandă ca la fiecare a 4-a udare să se aplice îngrășământ.
-
Concentrația soluției de îngrășământ suportată de majoritatea plantelor este de 0,1-0,2% (1-2 grame de îngrășămînte la 1 litru apă).
Îngrășămintele minerale pot fi găsite în comerț sub diferite forme:
-
pudră, granule, pastile, care vor trebui dizolvate în apă (0,1-0,2% la 1 litru de apă) și aplicate sub formă de soluție;
-
granule cu îngrășăminte îmbrăcate într-o peliculă organică sau din plastic, care se încorporează în pământ și se eliberează lent (3-9 luni) elemente minerale;
-
batoane care se îngroapă în pământul de lângă marginea ghiveciului;
-
flacoane cu soluții concentrate, iar în acest caz trebuie respectate cu strictețe instrucțiunile de întrebuințare.
Toate îngrășămintele din comerț pentru plantele de apartament sunt ”complete”, ele conțin cele trei elemente esențiale creșterii și dezvoltării propice: azot (N), fosfor (P) și potasiu (K). Din dorința de a avea o plantă cât mai sănătoasă, de multe ori suntem tentați să optăm pentru o îngrășare naturală, organică. Un îngrășământ sub formă organică nu poate fi absorbit de plante, el va fi, în mod obligatoriu, mineralizat în pământ sub acțiunea bacteriilor din pământ.