Gardenia jasminoides este un arbust cu flori puternic parfumate, de culoare albă, și frunze lucioase de un verde-închis. Fiind originară din Japonia şi sud-estul Chinei, la noi în ţară Gardenia se pretează a fi cultivată doar în interior. Poate decora grădina sau terasa, dar doar pe perioada verii şi ferită de soarele puternic. Florile apar la mijlocul primăverii sau începutul verii şi durează o perioadă foarte lungă, ele înflorind treptat. Florile albe, cu aspect cerat devin crem pe măsură ce se maturizează. Au un parfum puternic, care aduce aminte de iasomie. Dacă vă doriți o astfel de plantă superbă, puteți comanda Gardenia online, iar casa dumneavoastră se va umple de parfum!
Îngrijirea Gardeniei
Cum se udă Gardenia?
Gardenia este o plantă iubitoare de umiditate, aşa că mare atenţie la modul de udare! Primăvara și vara udați planta abundent, astfel încât substratul să fie mereu umed, dar evitaţi băltirea apei în farfuria ghiveciului. Apa în exces , la fel ca lipsa ei, poate duce la căderea bobocilor florali şi chiar la distrugerea plantei. Gardenia este o plantă acidofilă, aşa că apa recomandată pentru uare este cea necalcaroasă. Apa de la robinet poate modifica aciditatea substratului, aşa că este ideală folosirea apei de ploaie. Dacă substratul devine alkalin, nu acid, aşa cum preferă Gardenia, există mari şanse ca frunzele să se îngălbenească, apărând boala numită cloroză. Aceasta se poate trata cu o soluţie de sulfat de fier.
Pentru menţinerea umidităţii atmosferice de care Gardenia are mare nevoie, se recomandă amplasarea unei tăviţe cu apă în vecinătatea plantei. De asemenea, pulverizarea plantei în zilele călduroase de vară este obligatorie. Evitaţi însă ca apa să ajungă pe flori, deoarece acestea se pot păta în unele condiţii. Iarna, reduceţi udarea, astfel încât pământul să se usuce la suprafaţă între două udări.
Temperatura optimă pentru Gardenia
Gardenia se simte excelent la o temperatură în jurul valorii de 21 grade Celsius vara şi 13-15 grade Celsius iarna. Preferă temperaturile mai scăzute în timpul nopţii, această diferenţă de temperatură favorizând înflorirea. Nu suportă însă schimbările bruşte de temperatură şi curenţii de aer. Aceste fenomene vor duce la căderea bobocilor.
Gardenia şi lumina
Gardenia iubeşte lumina, dar nu sorele direct. Se simte perfect pe un pervaz în interior, în condiţiile în care razele soarelui sunt filtrate. Căldura excesivă şi soarele cauzează deteriorarea plantei. Pe de altă parte, lipsa luminii suficiente afectează formarea florilor. O sursă de lumină artificială este binevenită în condiţiile unei încăperi mai puţin luminate sau în zilele fără soare.
Fertilizarea Gardeniei
Utilizaţi un îngrăşământ specific pentru plantele acidofile, astfel încât să beneficieze de macroelementele şi de microelementele necesare. Fertilizarea se face o singură dată pe lună, din martie până la începutul lui august. Fertilizarea în exces poate cauza căderea prematură a florilor şi bobocilor, aşa că trebuie evitată.
Înmulțirea Gardeniei
Înmulţirea se face prin butași prelevați primăvara devreme. Se recoltează butaşi de aproximativ 8 cm şi se plantele astfel obținute înfloresc după 2-3 ani. O plantă suficient de dezvoltată, se mai poate înmulți prin divizarea tufei. Această operațiune se recomandă a fi făcută în perioada când planta nu este înflorită.
Semnificaţia Gardeniei
Gardenia simbolizează dragostea, rafinamentul şi puritatea, precum şi încrederea, speranţa şi ideea de renaştere. Fiind asociate cu dragostea,florile de gardenii se folosesc adesea în buchetele de mireasă sau aranjamentele florale din cadrul nunţilor.În perioada victoriana, florile de gardenie erau un mod de a transmite mesaje secrete de iubire. În zilele noastre, Gardenia este un cadou perfect pentru persoanele pe care le iubeşti, un mod de a-ţi arăta recunoştinţa şi aprecierea pentru persoanele speciale din viaţa ta.