Dacă visezi la florile exotice din Hawaii precum Strelitzia, Hibiscus sau orideele, este ușor să le ai și acasă. Florile de Hibiscus sunt adesea folosite ca simbol al unui loc exotic, tropical, însă o mulțime de specii de hibiscus sunt rezistente și pentru climatul din România. Astfel, puteți crea propriul paradis tropical chiar în curtea căminului dumneavoastră.
Hibiscus face parte dintr-un grup mare de plante cu flori din familia Malvaceae. Ele cresc nativ în întreaga lume, în zonele tropicale, subtropice și chiar în climatele nordice. Hibiscucul este adesea ales de grădinari sau peisagisti pentru florile mari cu aspect tropical, care înfloresc în timpul verii până la cădere, toamna. Hibiscus syriacus și Hibiscus moscheutos sunt două din speciile rezistente și se găsesc într-o varietate de culori ale florilor, precum roșu, roz, lavandă, violet, alb, galben și chiar albastru. Un alt plus pentru aceste flori frumoase este că atrag fluturi în grădină, fiind în același timp neatrăgătoare pentru iepuri și căprioare.
Originar din India și China, acești arbuști sunt foarte iubiți pentru florile lor prolifice. La sfârșitul verii până în toamnă, când cea mai mare parte a peisajului se estompează, Hibiscus decorează frumos prin flori cu aspect tropical. Dacă până acum nu ai în grădină aceste plante, poti comanda Hibiscus syriacus (Zămoșiță de siria) arbust sau Hibiscus syriacus pomișor și Hibiscus moscheutos cu livrare la domiciliu oriunde în România, de pe site-ul nostru.
Plantarea și îngrijirea Hibiscusului în grădină
Alegeți un loc în grădină suficient de mare, deoarece Hibiscus syriacus poate ajunge până la 2-3 m lățime. Se adaptează excelent de-a lungul unui gard. Plantele de Hibiscus syriacus tind să necesite multă apă și cresc cel mai bine în plin soare sau semiumbră. De-a lungul perioadei de înflorire, îndepărtați florile uscae pentru a stimula formarea unor noi flori de Hibiscus. În toamnă, puteși să faceți tăieri care să stimuleze ramificarea în primăvară. Plantele de Hibiscus întârzie de obicei să prezinte semne de viață primăvara. Nu vă panicați, doar aveți răbdare.
Hibiscus preferă să fie planat într-un sol bogat, bine drenat, ușor acid, în plin soare, până la semi-umbră umbră. Trandafirul japonez de grădină preferă solul umed, bine drenat, deși va tolera majoritatea condițiilor solului, cu excepția celor care sunt extrem de ude sau extrem de uscate.
Hibiscus moscheutos este foarte sensibil la apa excesivă.
Fertilizarea la Hibiscus
Atunci când fertilizați trandafirul japonez, este foarte important să nu fertilizați în exces, deoarece acest lucru poate provoca mai multe daune plantei decât dacă nu l-ați fertiliza niciodată.
Hibiscusul trebuie fertilizat atunci când îl plantați inițial. Puteți pur și simplu să amestecați materie organică bogată în substanțe nutritive în orificiul de plantare, ca îngrășământ natural cu doză mică sau puteți folosi un îngrășământ cu efect stimulant pentru rădăcini. La plantare, este important să se evite orice îngrășământ cu niveluri ridicate de azot, deoarece acest lucru poate duce la o înroșire rapidă a frunzelor în loc de dezvoltarea corectă a rădăcinilor, care este necesară în primul sezon. Ulterior, Hibiscusul poate fi fertilizat în fiecare primăvară cu un îngrășământ de uz general pentru plantele cu flori. Îngrășămintele cu eliberare lentă reduc, riscul de fertilizare excesivă. Respectați întotdeauna instrucțiunile de pe etichetele îngrășămintelor. Dacă preferați să utilizați alt îngrășământ, selectați un îngrășământ NPK 10-10-10 pentru plante cu flori. Semnele supra-fertilizării sunt înroșirea sau îngălbenirea frunzelor, ofilirea sau uscarea plantelor.
Pregătirea trandafirului japozez Hibiscus syriacus pentru iarnă
Fertilizarea efectuată prea târziu pe timpul verii poate stimula noi creșteri, care pot fi afecate de ger mai târziu. Dacă locuiți într-o zonă în care iarna temperaturile ajung până la – 15 grade Celsius totuși, este o idee bună să adăugați o grămadă de mulci peste coroana plantei pentru a o proteja. Hibiscus moscheutos rezistă în grădină până la temperaturi de minimum -5 grade Celsius. Hibiscusul cultivat în ghivece poate avea nevoie de protecție peste iarnă. Fie o grămadă de mulci fie învelit cu folie cu bule. Este cel mai important ca coroana plantei să fie protejată în climatul mai rece. Protejarea Hibiscusului în timpul iernii, atunci când este plantat în zone cu vânt puternic, poate fi, de asemenea, necesară. Nu faceți tăieri multe în toamnă, puteți interveni doar primăvara.
Tunderea la Hibiscus syriacus
Florile la ceastă plantă cresc pe lemnul format în anul curent. Astfel, tunderea trandafirului japozez se poate face la sfârșitul toamnei sau iernii, după căderea frunzelor sau la începutul primăverii înainte de formarea mugurilor. Tăierea la Hibiscus făcută mai târziu de primăvara devreme poate provoca pierderea unor flori. Arbuștii mai tineri pot beneficia de o tăiere ușoară, în timp ce exemplarele mai vechi pot avea nevoie de îndepărtarea ramurilor mai bătrâne. Când intenționați să tăiați un Hibiscus aruncați o privire la forma generală. Arbuștii mai tineri cresc în sus și au o formă erectă, dar exemplarele mai în vârstă pot avea ramuri atractive, căzute. Pentru a menține oricare formă atunci când tăiați trandafirul japonez, îndepărtați lemnul în primul sau al doilea nod (umflătură pe ramură). În cazul în care creșterea pare dezordonată și scăpată de sub control, poate fi necesară tăierea Hibiscusului mai jos pe tulpină. Tunderea anuală împiedică forma dezordonată.
Cum să tăiați un Hibiscus? Când tăiați Hibiscusul, începeți prin îndepărtarea oricăror ramuri care par moarte sau deteriorate de la furtuni sau geruru. De asemenea, îndepărtați ramurile care cresc în direcția greșită. Ramurile verticale pot fi ciupite pentru a încuraja creșterea ramurilor laterale. Scurtați ramurile care blochează lumina soarelui sau împiedică circulația aerului prin plantă. Dacă trandafirul Hibiscusul nu a fost tăiat de câțiva ani, la sfârșitul toamnei sau iernii, tăiați ramurile mai vechi ale trunchiului cu două treimi din înălțimea copacului. Această tăiere de întinerire permite dezvoltarea unei noi forme primăvara când apare o nouă creștere și oferă posibilitatea de a ține pasul cu tăierile anuale. Acest tip de tăiere poate duce la pierderea florilor în anul următor, dar merită să fie efectuată pentru un arbust nou format.
Toaletarea și întreținerea plantelor de Hibiscus
Unele plante de Hibiscus syriacus Althea sunt foarte fertile și produc multe semințe viabile în fiecare an. Acestea germinează rapid primăvara, iar dacă nu acționați rapid, veți avea o mică pădure de trandafiri japonezi care cresc în grădina dumneavoastră. De aceea, în anumite țări a fost raportată ca specie invazivă. Puteți controla acest arbust destul de ușor: după înflororire, eliminați florile sau fructele cu semințe deja formate. În acest fel, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la creșterea lăstarilor. O altă posibilitate pentru prevenirea lăstăririi este să cumpărați și să plantați soiuri sterile precum Azurri Satin, Sugar Tip, Lucy, Lavender Chiffon, Diana și Minerva. Acestea nu vor avea semințe.
Înmulțirea prin semințe la Hibiscus
Dacă doriți să realizați cu ușurință un gard viu, plantarea semințelor de Hibiscus syriacus este o soluție.
Atunci când păstăile de semințe vor deveni maronii și uscate a se vor desface și vor dispersa semințele în jurul plantei mamă. Colectarea semințelor toamna nu este întotdeauna ușoară, deoarece semințele se coc spre iarnă și au nevoie de această perioadă rece pentru a germina corespunzător primăvara. Semințele de trandafir japonez pot fi colectate înainte de a se coace, dar ar trebui lăsate să se usuce, apoi plasate într-o pungă de hârtie în frigider până când sunteți pregătiți să le plantați. Dacă semințele sunt recoltate prea devreme, este posibil să nu fie viabile. O metodă simplă de colectare a semințelor de Hibiscus este de a pune pungi de hârtie peste păstăile de semințe la maturitate, la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii. Când păstăile se deschid, semințele vor fi cădea în pungi.
Semănați-le într-un sol reavăn la o adâncime 0,5-1,25 cm. Acoperiți ușor cu sol. Răsadurile de Hibiscus obținute au nevoie de plin soare și udări temeinice pentru a se dezvolta. De asemenea, pot avea nevoie de protecție împotriva păsărilor și animalelor când sunt tinere.