Catre magazinul online

Sfaturi pentru îngrijirea orhideelor

12 Ianuarie 2018
Sfaturi pentru îngrijirea orhideelor

Orhideele sunt cele mai extravagante plante de apartament, foarte des întâlnite în ferestrele noastre. Cu toate că îngrijirea orhideelor este facilă, ne ridică adesea probleme. Orhideele își au originea din pădurile umede și dense din Asia de Sud-Est, India și nordul Australiei, condițiile de întreținere fiind strâns corelate cu factorii de mediu din acea zonă.

Cum să udăm Orhideele?

Orhideele nu necesită multă apă. Scufundați ghiveciul până la jumătate pentru 30 de minute, apoi lăsați apa să se scurgă. Aveți grijă ca apa să nu băltească în ghiveci deoarece va duce la putrezirea rădăcinilor. Udați în prima parte a zilei, cu apă călduță iar pe perioada verii se recomandă pulverizarea frunzelor pentru a crește umiditatea aerului. Reveniți cu o altă udare atunci când rădăcinile capătă o nuanță  sidefie.

Ce temperatură au nevoie pentru a înflori?

Temperatura joacă un rol important pentru înflorirea orhideelor. Vara, Phalenopsis are nevoie de 22-30 grade C iar pe perioada nopții temperatura trebuie să scadă până la 20 grade C. Iarna mențineți o temperatură de 18-20 grade C. Nu suportă aerul închis, de aceea se recomandă aerisirea încăperilor iar iarna trebuie protejată de curenții de aer reci.

Ce sol preferă Phalenopsis?

Solul trebuie să conțină scoarță de pin în amestec cu turbă fibroasă și cărbune de lemn. De asemenea solul trebuie să asigure un bun drenaj al apei. Transplantarea se efectuează numai în cazul în care creșterea orhideei a încetinit.

Unde să așezăm orhideele?

Așezați orhideele în fața unei ferestre orientate spre est pentru a beneficia de lumină intensă însă ferite de razele directe ale soarelui. Pe perioada iernii, când vremea este mohorâtă poate fi nevoie de o iluminare suplimentrară a orhideelor.

Cum se fertilizează orhideele?

Pentru o înflorire abundentă, fertilizarea reprezintă o condiție esențială. Administrați un îngrășământ specific pentru orhidee la interval de 2 săptămâni în apa de udat.

Care sunt cele mai rezistente orhidee pentru apartament?

Orhideea Phalenopsis este cea mai rezistentă și mai comună specie de orhidee pe care adesea o primim sau o oferim cadou la evenimente speciale. Numele Orhideei Phalenopsis vine de la asocierea florilor acesteia cu falena, un fluture denoapte. Florile sunt deosebit de frumoase cu diamentru de până la 10-12 cm și pot să apară în orice perioadă a anului pe tulpina floriferă. Phalenopsis poate trăi până la 7 ani în interiorul locuinței.

ingrijire orhidee

Orhideea Cymbidium este o orhidee care înflorește din octombrie până în mai, având flori în culori pastelate. Frunzele sunt lungi, asemănătoare unor panglici arcuite, de culoare verde-lucios. Orhideea Cymbidium poate ajunge până la 70 cm înălțime fiind foarte ușor de întreținut. Pentru a înflori are nevoie de lumină și de o încăpere foarte bine aerisită. Alternanța temperaturii între zi și noapte este din nou o condiție esențială pentru înflorire. Cymbidium preferă în timpul zilei temperaturi de 20 grade Celsius, iar noaptea 8-10 grade Celsius. Solul trebuie să asigure un bun drenaj și să fie foarte bine aerat. Se recomandă un substrat format din fragmente de copac sau turbă fibroasă.

cymbidium

Orhideea Dendrobium formează foarte multe flori parfumate colorate în galben, roz sau alb. Primăvara începe ciclul de înflorire a Orhideei Dendrobium, în această perioadă necesitând o udare regulată, umiditate bună a aerului, așezarea plantei într-un loc luminos și cald precum și aplicarea unui îngrășământ lichid pentru orhidee.

dendrobium