Pentru a va asigura cea mai buna experienta de navigare Site-ul nostru utilizeaza Cookies. Aflati mai multe

Plante de gradina

Căutare avansată

Filtre

Tuia. Arbusti de tuia la ghiveci pentru casa, gradina si gard viu


 

Comanda tuia la ghiveci, unul dintre cei mai versatili si mai atractivi arbori ornamentali. Tuia se foloseste cu precadere pentru gard viu, dar ofera un decor deosebit si la ghiveci sau ca piesa solitara in gradina. Plantarea unui gard viu de tuia (Thuja) ofera protectie impotriva vantului, prafului si un ecran frumos, o baza vizuală pentru alte plante din gradina.

Genul Thuja detine o mare varietate de specii, de dimensiuni si nuante diferite, oferind o solutie pentru aproape orice tip de gradina sau parc. Speciile de tuia sunt plante vesnic verzi, cu crestere rapida.

Tuia este o planta din categoria celor cu intretinere facila. Prefera solul usor acid, bine drenat. Dupa plantare si pe vreme usata, este recomandata udarea plantelor de Thuja, pentru a va asigura ca raman sanatoase. La nevoie, tuia pot fi tunsa, insa taierile nu sunt obligatorii. 

Amenajeaza-ti gradina în cel mai frumos mod. Tuia si alte specii de conifere de gradina, globulare, sau decorative pentru balcon, toate le gasiti in magazinul nostru, de vanzare la un pret special si le puteți comanda online.

Produse in pagina
Produse in pagina

Specii și varietăți de tuia:

1. Thuja occidentalis (Tuia obișnuită)

Tuia obișnuită este un arbore de talie înaltă (10 – 15 m). Se recunoaște prin coroana ovoidal-piramidală, cu ramuri scurte. Frunzele sunt solzoase, verde pe faţa superioară şi verde deschis pe partea inferioară.

În cultură se întâlnesc diferite tipuri de Tuia occidentalis (varietăţi):   

  •  Thuja Fastigiata (Tuia occidentală “Fastigiata“)–  arbust subţire columnar, chiar fără tundere îşi păstrează forma piramidală. Frunzele solzoase, moi, culoarea variază de la verde închis la verde deschis.
  •  Thuja Smaragd (Tuia occidentală “Smaragd”)– conifer cu o înălţime cuprinsă între 5 şi 10 metri. Creşterea este lentă spre medie. Formează o coroană bogată şi compactă cu aspect piramidal. Frunzele au o formă aciculară, aplatizată cu aspect solziform.

Pe lângă varietăţile de talie mare există şi varietăţi cu port mic şi sferic: Globosa, Danica, Golden Globe, Little Champion, etc. 

  •  Thuja Globosa (Tuia occidentală globulară) – arbust sub formă globulară, ramuri scurte, cu creşteri dispuse lateral (1,3 -2 m). Iarna se schimba in maroniu-verzui.
  •  Thuja Danica (Tuia globulos verde) -  arbust ce ajunge până la 1 metru, culoare verde închis, coroană compactă, frunzele cresc vertical. Preferă zonele parţial însorite.

2. Thuja orientalis (Tuia arborele vieții)

 Tuia arborele vieții cuprinde arbori de 8 – 10 m, rareori arbuşti, cu coroană compactă, cu ramuri ascendente şi ramificate la bază. Lujerii sunt dispuşi în planuri verticale, pe ambele feţe verzi.

Thuja orientalis este apreciată pentru urmăroarele varietăți: Pyramidalis aurea, Aurea, Juniperoides, Aurea nana, etc.

  •  Pyramidalis aurea (Tuia piramidală aurie) – plantă cu frunze de culoare verde deschis, dispuse în straturi verticale, la maturitate se fac galben sau galben-auriu, iarna spre roşu. Arbore cu creştere lentă, cu lungime cuprinsă între 2 – 4 m şi lăţime cuprinsă între 0,5 – 1, 5 m. Rezistă foarte bine în soare sau soare parţial. Iarna suportă temperaturi de până la – 27 grade Celsius.
  •  Aurea  nana (Tuia aurie pitică) – arbust conifer pitic de formă ovoidală. Are o creştere lentă, creşte doar 5-6 cm în înălţime într-un an. Culoarea e verde-aurie, iarna se schimbă în nuanţe de bronz.

Cel mai indicat este să se planteze în semiumbră. Nu este o plantă pretenţioasă la sol, însă preferă solurile argiloase, umede şi drenate. Suportă bine temperaturile scăzute, iar iarna este indicată legarea ramurilor pentru a proteja planta de cantitatea mare de zăpadă şi a evita ruperea crengilor.

 3. Thuja plicata (Tuia gigantică) 

 Tuia gigantică este un conifer cu creștere lentă, originar din America de Nord. Acest conifer de grădinăeste foarte decorativ, având o coroană densă de formă piramidală  și se pretează foarte bine oricărui peisaj, putând fi plantat fie solitar fie în combinație cu alte plante decorative. Planta își schimbă culoarea în toamnă, când temperatura scade sub 5º Celsius, căpătând o nuanță de galben strălucitor. Poate atinge înălțimea de 5 metri și poate fi tăiat pentru a-i oferi forma dorită. Thuja plicată este un conifer fără probleme care odată înrădăcinat în sol nu are nevoie de prea multă întreținere. Este foarte rezistent la poluare putând fi plantat și în zonele urbane. Tuia pliată (plicata) este ideală pentru sădirea pe alei, crearea gardurilor vii sau pentru plantarea solitară.