Poluarea aerului se regăsește printre provocările majore cu care se confruntă societatea modernă. La toate nivelurile de dezvoltare economică, poluarea este considerată una dintre problemele de mediu cele mai grave, vorbind atât de mediul exterior, cât și de mediul interior, în spații închise, locuințe sau birouri. În ultimele decenii, mediul de lucru s-a schimbat treptat de la fabrici la birouri, ca urmare a tranziției la nivel mondial de la producție la servicii. Prin urmare, numărul persoanelor care lucrează în clădiri de birouri a crescut și astfel, devine necesară creșterea înțelegerii potențialelor riscuri pentru sănătate legate de mediile închise.
Au fost realizate studii care urmăresc producivitatea la locul de muncă în prezența plantelor. În urma acestora s-a concluzionat că angajații prezintă o productivitate cu 15% mai mare atunci când în birourile simple, monocromatice, sunt amplasate câteva plante de apartament. Un birou verde părea să ofere un impuls angajaților, nivelurilor de concentrare și calității aerului, toate arătând o creștere după introducerea plantelor în birou. Mai mult, un birou “verde” poate ajuta, de asemenea, la luarea deciziilor pe termen lung. Performanța celor care lucrează în birouri “verzi” crește, în medie, dublu față de cei care lucrează în birouri convenționale.
Principalele plante folosite în amenajările birourilor sunt: specii de plante de apartament rezistente la aerul condiționat (Dracaena, Zamioculcas și Yucca); diverse specii de cactuși și Sansevieria ce au capacitatea de a reduce radiațiile emise de aparatele electrice la care angajații își desfășoară activitatea precum și plante care aucapacitatea de a absorbi substanțele toxice (Anthurium, Spathiphyllum și Chrysalidocarpus luescens, etc.)