Catre magazinul online

Care este cel mai bun pământ pentru cactuși și cum îngrijești drăguțele plante cu spini

31 Ianuarie 2023
Care este cel mai bun pământ pentru cactuși și cum îngrijești drăguțele plante cu spini

Cactușii sunt plantele care stochează apa în frunze, tulpini sau rădăcini ca modalitate de adaptare la condițiile de secetă. Datorită acestui proces de adaptare, sunt plante foarte rezistente, care nu îți vor ridica probleme referitor la îngrijire, îmbinându-se perfect în orice decor.

Cactușii sunt renumiți pentru proprietatile lor de a atrage radiatiile emise de aparatele electrocasnice, fiind și ușor de întreținut trebuie să îl ai acasă sau la birou.

Dacă te întrebi care este cel mai bun pământ pentru cactuși și cum să îngrijești planta pentru a te bucura de ea ani la rănd, citește pănă la final acest articol și vei afla toate informațiile de care ai nevoie:

 

Care este cel mai bun pământ pentru cactuși

 

Cactușii, datorită adaptării la condițiile de viață din medii secetoase, au nevoie de un pământ diferit față de restul plantelor de aparament. Iată care sunt factorii de care trebuie să ții cont atunci când vrei să alegi cel mai bun substrat pentru cactuși:

Drenajul solului

Umiditatea în exces poate duce la putrezirea rădăcinilor la toate plantele, dar cactușii, cu atât mai mult necesită un sol cu drenare rapidă pentru a imita solul din mediul lor natural. Solul de cactuși trebuie să dreneaze imediat excesul de apă.

Compoziția solului

Pământul obișnuit pentru plantele de apartament conține un amestec organic de turbă, scoarță de pin și vermiculit. În schimb, solul pentru cactuși trebuie să conțină un amestec de materie anorganică, precum: piatră ponce, nisip de râu, pietriș sau perlit. Amestecul de sol pentru cactuși include, de asemenea, și o cantitate mică de material organic, inclusiv fibră de nucă de cocos și turbă.

 cactusi_opuntia.jpg

 

Cum schimbi pământul cactușilor, în 3 pași simpli

Pământul cactusului trebuie schimbat imediat după achiziționare și apoi la aproximativ doi ani. 

Determinarea momentului optim pentru transvazarea cactusului

Atunci când rădăcinile cactusului încep să iasă prin orificiile de la baza ghiveciului, este momentul ca planta să fie mutată într-un vas mai mare.

 Alegerea ghiveciului

De regulă, se alege un ghiveci cu aproximativ 2 cm mai mare decât cel anterior. Cactusul nu are nevoie de un volum de sol prea mare. Ghiveciul trebuie să prezinte orificii pentru drenarea apei și de preferință să fie fabricat dintr-un material poros (lut, argilă, etc).

Replantarea propriu-zisă

Scoate cactusul din ghiveci folosind mănuși groase sau un clește. Scutură ușor pământul vechi de pe rădăcini. Pune un strat de câțiva cm de pământ în noul ghiveci, apoi așează cactusul în noul său ghiveci și completează cu pământ proaspăt. Așteaptă pănă la 2 săptămâni pentru a uda planta după transvazare.

 

Alte sfaturi pentru îngrijirea cactusului tău

Cactușii se udă moderat și rar (la 2-3 săptămâni) având grijă să scurgi surplusul de apă. De la jumatatea lui noiembrie până la jumătatea lui martie plantele se udă mult mai rar, menţinându-se substratul uscat.

Fertilizanții se administrează din aprilie până în august folosind numai îngrășământ specific o dată la două săptămâni.

Cactușii pot fi sensibili la atacul păduchilor lânoși. Asigură-le igiena periodică și la nevoie, poți să faci un tratament cu un insecticid.

 cactusi.jpg

Sperăm că te-ai convins că te poți bucura de un cactus cu efort minim pentru îngrijirea lui, așa că te inivtăm să verifici sortimentul nostru diversificat cu minunații cactuși.