Catre magazinul online

Cum se îngrijește corect Calluna vulgaris (Iarba neagră)

21 Septembrie 2022
Cum se îngrijește corect Calluna vulgaris (Iarba neagră)

O plantă cu frunze mici, veșnic verzi, care atrage privirile datorită floricelelor colorate care înveselesc grădinile pe perioada toamnei și a iernii, Calluna vulgaris sau iarba neagră crește și se îngrijește cu ușurință în grădinile din România.

    Transformă-ți grădina cu *Calluna vulgaris*!

    Descoperă colecția noastră pe Flowertime.ro și adaugă culoare grădinii tale!

Calluna este o plantă potrivită pentru decorul stăncăriilor, pentru a crea pete de culoare în grădină sau în jardiniere. Pe lângă rolul decorativ, Calluna este considerată plantă meliferă. Planta crește între 30-50 cm, în funcție de soi și de factorii de mediu. Florile de Calluna și Erica sunt printre puținele care decorează grădinile în această perioadă.

ingrijire calluna

Cum se îngrijește Calluna?

Calluna este o plantă acidofilă, crește și se dezvoltă bine în soluri acide.

Iarba neagră prezintă o creștere joasă, aproape de nivelul solului. Înflorilea la Calluna debutează de vara până toamna, florile rezistănd în condiții optime chiar și iarna.

Când se plantează Calluna?

Momentul optim de plantare este vara sau toamna. Calluna se poate planta în grupuri, la o distanță de minim 20 cm între plante.

Calluna preferă să fie plantată într-un sol cu pH acid, nisipos sau argilos și bine drenat. Plantată într-un loc cu mult soare, Calluna va înflori abundent. Pe perioada verii, iarba neagră necesită semiumbră. Fie că alegi să plantezi Calluna în jardinieră sau direct în grădină, este recomandat să folosești un substrat acid. Pământul de Ericacee poate fi una din variante.

Calluna iubește solurile sărace, de aceea fertilizarea acestei plante nu este necesară.

banner_ingrijire_calluna.jpg

Cum se îngrijește Calluna în primul an de la plantare?

În ceea ce privește îngrijirea în primul an de la platare, este important să i se asigure cantități moderate de apă, însă apa în exces îi poate fi dăunătoare. Ajunsă la maturitate, planta nu mai are pretenții foarte mari față de apă, însă nu o lipsiți în totalitate de udări. Ar fi suficient să udați Calluna o dată pe sătămână. Iarba neagră necesită protecție împotriva vânturilor puternice.

Cum se toaletează Calluna?

Tăierile de întreținere la Calluna se pot face primăvara, în luna martie sau aprilie, într-o zi neînsorită. Lăstarii din anul precendent se pot tăia la jumătate. Dacă tăierea lăstarilor se efectuează mia tărziu, poate defavoriza înflorirea.

Rezistă Calluna iarna?

Se spune că această plantă este rezistentă iarna, însă în primul an de la planare este recomandată mulcirea, datorită faptului că rădăcinile sunt mai slab dezvoltate. Uscăciunea solului în timpul iernii nu este prielnică pentru Calluna. Astfel, dacă nu sunt precipitații, în zilele cu temperaturi mai ridicate,Calluna trebuie udată cu mici cantități de apă.

calluna.jpg

Cum se înmulțește Calluna?

Dacă îți dorești un număr mai mare de plante la costuri mai reduse, poți înmulți Calluna acasă, chiar dacă acest proces este unul foarte lent. Realizează butați de 15 cm din plantele de anul trecut și pune-le la înrădăcinat într-un ghiveci care să conțină nisip și turbă. Așează ghiveciul la umbră și udă des, timp de câteva luni, până cănd butașii emit rădăcini.

Ce boli pot surveni la Calluna?

Bolile la care Calluna este susceptibilă sunt putregaiurile, iar dăunătorii care o pot ataca sunt acarienii. Planta se îmbolnăvește cu precădere în condiții de umiditate excesivă.

Îți dorești o grădină plină de culoare și vitalitate?
Descoperă colecția noastră de Calluna vulgaris și alte plante de toamnă pe Flowertime.ro. Comandă acum și adaugă un strop de culoare grădinii tale! 🌿🌸

 


Comandă acum pe Flowertime.ro