Levănțica ( Lavandula angustifolia), cunoscută îndeosebi pentru parfumul specific și aroma pregnantă, are și proprietăți medicinale. Inflorescențele se recoltează în prima jumătate a zilei, moment în care conțin cea mai mare cantitate de ulei și principii active. Florile și uleiul obținut din acestea se folosesc în medicina umană, unde au efecte benefice în afecțiuni precum: migrene, afecțiuni cardiace cu substrat nervos, boli de rinichi și ficat, tulburări digestive, afecțiuni ale căilor respiratorii, răceală și stări febrile.
Pentru tratarea afecțiunilor căilor respiratorii, tusei convulsive, laringitei, afecțiunilor cardiace, balonării abdominale, reumatismului, migrenelor, preparați o infuzie din 1-2 lingurițe flori la 250 ml apă clocotită, acoperiți și lăsați 15 minute, se strecoară, se îndulcește cu miere și se beau 2-3 căni pe zi.
Uz extern: pentru tratarea contuziilor, arsurilor: lăsați la macerat 1 pumn de flori cu un litru de alcool 14-15 zile la temperatura camerei și aplicați comprese pe locul afectat.
Pentru tratarea nevrozelor și reconfortarea organismului, preparați o infuzie dintr-un pumn de flori, peste care adăugati un litru de apă clocotită, acoperiți și lăsați 20-30 de minute, apoi se strecoară și se adaugă la apa de baie, se repetă la 15-20 de băi, de două ori pe an.
Pentru grăbirea cicatrizării rănilor, preparați o infuzie din 1 lingură flori peste care adăugați o cană de apă clocotită, acoperiți și lăsați 15-20 de minute, după care faceți băi locale.
Planta uscată, făcută mănunchiuri și așezată între haine combate moliile.