Catre magazinul online

Plantele potrivite pentru a fi îngrijite de către copii

23 Septembrie 2020
Plantele potrivite pentru a fi îngrijite de către copii

Vă doriţi să organizați cu copiii cât mai multe activităţi ce au legătură cu natura dar în acelaşi timp sa fie totul şi distractiv? Sau poate copiii deja iubesc natura și doresc sa pună în practică din ceea ce au învăţat la şcoală la ştiintele naturii?

Cultivarea sau îngrijirea unor plante este o activitate uimitoare care se poate realiza împreună cu copiii. Pe lângă faptul că învață foarte mult din aceasta îndeletnicire (de la modul de nutriție al plantelor, creșterea dezvoltarea sau chiar înmulțirea) întreținerea plantelor reprezintă o cale de a reduce timpul petrecut în faţa ecranelor.  Mai mult decât atât, ei mențin literalmente o viaţă în propriile lor mâini.

În același timp, este important de știut că activitățile de grădinărit, chiar și la scară redusă, precum toaletarea și udare florilor la ghiveci, asigură o stare de bine generală, îmbunătățesc calitatea vieții și reduc nivelul depresiei, după cum reiese din ultimele cercetări.

Când alegeți plantele, luaţi în considerare preferinţele copiilor dumneavoastră. Dacă le place să vă ajute în bucătărie, încercaţi să creşteţi căpşuni, roşii cherry sau ierburi aromatice. În cazul în care copilul iubește culorile şi natura în general, puteţi să îi oferiți să îngijească plante cu flori, precum violete de Parma, hortensii, sau Kalanchoe.

Indiferent dacă aveţi o grădină mare, o curte spaţioasă cu spaţiu de joacă, ori doar o terasă sau balcon, pentru câteva ghivece cu plante va exista întotdeauna un mic loc. De la o anumită vârstă, chiar și camera copilului poate să găzduiască plantele preferate.

În continuare vă prezentăm câteva plante care sunt sigure (non-toxice) și ușor de îngrijit pentru copii, grădinarii în devenire:

Mimosa pudica este una dintre cele mai atractive plante datorită sensibilităţii sale la atingere. Mişcarea plantei poartă numele de seismonastie şi se explică prin prezenţa unor pulvine (umflături pline de lichid la baza frunzelor) ce îşi schimbă turgescenţa la apariţia diferenţelor de presiune între anumite zone ale plantei expulzând apa din ţesut. Această reacţie a plantei reprezintă, de fapt un mecanism de apărare împotriva prădătorilor.  Planta îşi revine în aproximativ 10 – 15 minute şi nu este recomandat să fie atinsă de multe ori. Pe copii îi fascinează aceste mişcări ale plantei şi prin care observă că e un organism viu, care impune o reacție de apărare și care “suferă” la stres. Din acest motiv e nevoie să le explicaţi micilor exploratori despre sensibilitatea plantei.

mimosa pentru copii

Plante carnivore. Probabil, cea mai cunoscută e Dionaea muscipula se mai numeşte popular Capcana lui Venus. O plantă carnivoră poate fi cadoul ideal pentru copii, deoarece aceştia au posibilitatea să interacţioneze cu ea, însă Dionea impresionează pe oricine cu uşurinţă. Fiecare capcană are o durată de viaţă limitată, determinată în mare parte de numărul de închideri la care este supusă, astfel după 4 sau 5 închideri, capcana va deveni inactivă.

 dionaea planta carnivora pentru copii

Plante suculente şi cactuşi. În cazul în care doriţi să achiziţionaţi o plantă sau copilul îşi doreşte plante, o plantă suculentă sau chiar un cactus sunt alegeri perfecte. Suculentele sunt versatile prin forme şi culori fiind foarte ușor de întreținut, având nevoie de foarte puțină apă. Puteți alege dintr-o varietate de forme și dimensiuni, astfel veți impresiona chiar și pe cei mai pretențioși copii, realizând un terariu sau un simplu aranjament. Dacă vârsta copilului permite, puteţi opta pentru cactuşi simpli sau care înfloresc. 

 plante suculente

Păpuşile cu păr din iarbă  sunt jucării simple pentru orice anotimp. Jucăria este confecţionată din plasă, cu interiorul plin de rumeguş, aranjat în forme amuzante, iar în partea superioară sunt amplasate seminţele. Păpuşa se scufundă în apă în totalitate pentru hidratare. Se așează pe o suprafață plană, iar partea fără seminţe se menţine în apă proaspătă ce se schimbă zilnic. Seminţele vor germina după câteva zile şi va ieşi iarba. Copiii le pot modela în mai multe moduri: le pot tunde sau chiar le pot prinde codiţe. Şi cel mai important e că o sa vedeţi cum se regenerează după tundere şi cum are nevoie de ingrijirea copilului, de a-i menţine umiditatea constantă pentru a crește.

 papusi cu iarba

O alternativă mai facilă la păpușile cu iarbă sunt ghivecele simpatice cu Sagina subulata. Aceasta prezintă creștere mai lentă și necesită mai puțină apă decât iarba.

sagina subulata

Toate aceste plante, alături de multe alte plante de interior și de grădină puteți găsi pe site-ul flowertime.ro, iar la orice comandă plasată beneficiați de livrare rapidă oriunde în România!

Photo credit: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/rela-ie-legatura-planta-plante-5063444/