Catre magazinul online

Tipuri de îngrășăminte pentru plante cu flori de cameră

04 Ianuarie 2023
Tipuri de îngrășăminte pentru plante cu flori de cameră

Cu toții ne dorim ca plantele noastre de apartament să fie sănătoase și superbe. Nevoile de udare și fertilizare variază în funcție de speciile plantelor de apartement, precum și de condițiile de creștere. Astfel, plantele cu flori de cameră necesită îngrășăminte specifice, comparativ cu plantele decorative prin frunze.

Află informații prețioase despre tipurile de îngrășăminte pentru flori de cameră din acest articol și bucură-te de plante frumoase și sănătoase!

 

Ce rol are ingrășământul în dezvoltarea plantelor cu flori

Ca toate ființele vii, plantele cu flori au mare nevoie de energie pentru a se dezvolta, pentru a înflori. Tocmai de aceea, mineralele joacă un rol esențial în asigurarea hranei fiecărei plante. Nutrienții (mineralele) din sol sunt absorbite prin rădăcinile ramificate devenind substanțe organice sub acțiunea luminii (seva plantelor).

Florile de cameră nu pot absorbi niciun element în stare solidă. Așadar, solul plantelor trebuie să conțină o cantitate de apă bogată în microorganisme capabile să degradeze materiile organice sau chiar soluții nutritive (fertilizanți chimici).

 

Cum știi ce tip de ingășământ este potrivit pentru planta ta

De-a lungul evoluției plantei, se recomandă aplicarea unui fertilizant specific fiecărui stadiu. Aportul regulat de îngrășăminte este recomandat în stadiul de creștere activă a plantei (din martie până în septembrie).

La pornirea în vegetație, se administrează un îngrășământ universal, sau care favorizează creșterea vegetativă cu un raport mai mare de azot (N) și oferă rezistența plantei, urmând aplicarea unui îngrășământ specific, cu un conținut mai mare de fosfor (P) și potasiu (K) pentru formarea mugurilor floriferi și dezvoltarea florilor. Îngrășămintele se administrează numai plantelor sănătoase cu o foarte bună înrădăcinare. În perioada de repaus nu se aplică îngrășăminte.

Concentrația soluției de îngrășământ suportată de majoritatea plantelor este de 0,1-0,2% (1-2 grame de îngrășăminte la 1 litru apă).

Toate îngrășămintele din comerț pentru plantele de apartament sunt ”complete” (complexe), ele conțin cele trei elemente esențiale creșterii și dezvoltării propice: azot (N), fosfor (P) și potasiu (K). Din dorința de a avea o plantă cât mai sănătoasă, de multe ori suntem tentați să optăm pentru o îngrășare naturală, organică. Un îngrășământ sub formă organică nu poate fi absorbit de plante, el va fi, în mod obligatoriu, mineralizat în pământ sub acțiunea bacteriilor din pământ, iar riscul de a fi aplicat în exces pentru plantă (toxic) este ridicat.

 

Tipuri de ingrasaminte pentru plante cu flori de cameră

Îngrășămintele minerale pot fi găsite în comerț sub diferite forme: lichid, pudră, granule, pastile, care vor trebui dizolvate în apă (0,1-0,2% la 1 litru de apă) și aplicate sub formă de soluție sau granule/ batoane cu îngrășăminte îmbrăcate într-o peliculă organică sau din plastic, care se încorporează în pământ și eliberează lent (3-9 luni) elementele minerale.

În funcție de sursa materiei prime, îngrășămintele pot fi organice (provenite din alge sau alti compuși biologici proveniți din natură) sau minerale (chimice).

După modul de aplicare, îngrășămintele pot fi foliare sau radiculare.

 

Ingrasaminte lichide

Îngrășămintele lichide au acțiune rapidă, astfel vei vedea rezultate imediate. Ele pot fi, de asemenea, amestecate cu alte elemente organice (cum ar fi fosfor și potasiu suplimentar pentru plantele cu flori) pentru a stimula înflorirea. Acestea trebuie adesea diluate cu apa de udat și aplicate la două săptămâni.

1459335029dsc_0102.jpgUnele mărci de fertilizanți foliari pot fi folosite atât radicular, prin udarea solului, cât și prin pulverizare foliară. Aplicarea foliară oferă rezultate foarte bune atunci când plantele au frunze mari sau plantele de interior se confruntă cu cloroză (îngălbenirea frunzelor).

Cu toate acestea, se recomandă prudență. Supraalimentarea accidentală este frecventă și poate duce la arsuri la rădăcină

 

Ingrasaminte granulare și batoanele de îngrășăminte

1597616759ingrasamant_bio_universal_cu_guano.jpgÎngrășămintele granulare sunt adesea preferate deoarece plantele absorb nutrienții lent și constant.

 

 

 

 

Batoanele de îngrășământ sunt rentabile dacă ai un număr mare de plante. 1470121759cumpara_baghete_de_ingrasamant_orhidee.jpg

Granulele/ batoanele se aplică o dată și eliberează nutrienți la fiecare udare. Acest lucru poate dura câteva luni, în funcție de produs.

 

 

Ingrasaminte specializate

Indiferent de tipul de îngrășământ pe care îl alegi, este bine să ții cont de cerințele nutritive ale plantei. Astfel, în magazinul nostru poți regăsi îngrășământ pentru leandrii, orhidee, citrice, îngrășământ pentru hortensii, îngrășământ pentru flori curgătoare și îngrășământ pentru stimularea înfloririi plantelor cu flori.

1630922126ingrasamant_pentru_hortensii_roz.jpg1630924475ingrasamant_pentru_muscate_kristalon.jpg