Lavanda `Munstead` sau lavanda englezeasca este o plantă perenă, considerată arbust de talie mică deoarece crengile se lemnifică. Are frunze veșnice, chiar și iarna, de obicei frunzele sunt verde-argintiu, dar sunt și soiuri cu frunze verzi sau argintii. Atinge maturitatea în 2-5 ani și poate trăi fără probleme 40-50 de ani. Originară din regiunile cu climat mediteranean, ajunge la înălțimi de 30-50 cm.
Comandă lavanda in ghiveci online pentru a decora stâncăriile sau zidurile din grădina ta sau chiar pentru a înfiinţa propria cultură de lavandă.
Utilizare medicinală: Din flori sau din frunze, se poate prepara ceai de lavandă sau ulei de lavandă. Ceaiul de lavandă măreşte diureza, secreţia biliară, fiind folosit şi pentru tratamentul bolilor de rinichi sau ficat. Uleiul de levănţică are proprietăţi anti-inflamatorii, antidepresive, antibacteriene.
Întreţinere lavanda:
Tipul de sol: Levănţica nu are cerinţe mari faţă de tipul de sol, dar preferă solul cu un pH neutru, argilo-nisipoase şi bine drenat.
Necesar lumină: Lavanda iubeşte lumina de aceea se recomandă amplasarea ei într-un loc însorit şi ferit de vânturi puternice.
Necesar apă: Plantată la ghiveci, lavanda trebuie udată de 3-4 ori pe săptămână, iar dacă este plantată în grădină aceasta trebuie udată doar în primul an de la plantare. Lavanda rezistă foarte bine la secetă.
Necesar fertilizare: Un fertilizant cu azot va favoriza creşterea plantei în defavoarea florilor. Toamna, administrați un îngrășământ cu fosfor și potasiu.
Boli şi dăunători: Lavanda este o plantă foarte rezistentă la boli şi dăunători. Septorioza este principala boală care afectează frunzele lavandei şi se poate combate prin îndepărtarea părţilor afectate sau prin aplicarea unor tratatmente chimice.
Notă: La calcularea înălțimii produsului se ia în considerare și ghiveciul plantei.
|